0

Waarom houden mensen van het luisteren naar een podcast?

Waarom luisteren mensen graag naar een podcast?

Veel mensen houden van podcasts.Maar waarom zijn podcasts zo populair?Dag per dag zijn er meer en meer mensen die de podcastwereld ontdekken en fervente luisteraars worden.Zelfs mijn 85-jarige moeder weet wat een podcast is, maar er eentje beluisteren is wel nog iets anders. Zo computernerd is ze niet.

Podcasts bestaan al langer dan je denkt. Maar de laatste jaren zit het podcasten echt in de lift (lees dit blogartikel waarin je meer cijfertjes zult zien). Wat zijn nu de redenen waarom podcasts zo geliefd zijn bij luisteraars?

Podcasts zijn gemakkelijk te beluisteren

Het enige wat je nodig hebt is een smartphone, tablet of computer. Hiermee kan je zonder problemen een podcast beluisteren. Meestal via een podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts. Op je pc of laptop moet je gewoon naar een zoekmachine gaan zoals Google, Bing of de privacybeschermende zoekmachine DuckDuckGo.

Een podcast is gratis

De meeste podcasts zijn ook gewoon gratis. Voor exclusieve podcasts moet je soms wel een klein bedrag betalen. 

Je kan luisteren wanneer het jou past

In 2021 waren er meer dan 2 miljoen podcast met een totaal van meer dan 48 miljoen afleveringen (bron: Podcasthosting.org). Je kan dus gemakkelijk een podcast vinden naar jouw keuze. Gaande van lange afleveringen tot korte. Volgens het jou past en waar je zin in hebt. De onderwerpen zijn ook zeer divers: politiek, business, fictieverhalen, gezondheid, humor, misdaad: jij kiest. Leun achterover met een koffie in de namiddag en geniet van de stem van de podcasthost. Of relax 's avonds na het eten met een wijntje terwijl je dat spannende verhaal volgt.

women coffee podcast

Bron: Andrew Neel via Unsplash

Je krijgt een gemeenschapsgevoel

Over het algemeen hebben podcasters een trouw publiek. Een soort gemeenschap. Luisteraars die een podcast omringen die in contact staan met de podcasthost, trekken ook andere luisteraars aan met gelijke interesses. Je staat als luisteraar dichter bij een podcasthost dan bij een presentator van een televisieprogramma. 

Je kan naar allerlei onderwerpen en thema's luisteren

Podcastluisteraars hebben meerdere interesses (jij ook vermoed ik?). De ene keer luisteren ze naar een podcast over het laatste nieuws, 's middags een entertainende podcast en 's avonds een rustgevende podcast over persoonlijke ontwikkeling. Er is volop variatie te vinden in de podcastwereld en daar maken luisteraars graag gebruik van. 

Podcasts geven een gevoel van intimiteit

Je kan alleen maar aandachtig naar een podcast luisteren als je niets anders doet. Je kan wel proberen te multitasken en ondertussen andere dingen doen, maar dat gaat niet altijd goed. Het is te zien om welke soort podcast het gaat. Bij podcasts met eerder zware onderwerpen (bijv. politiek) is het moeilijker (bij mij toch) om te multitasken. Bij het luisteren naar een podcast ben je alleen met de stem van de podcasthost. Alsof je met twee in een aparte kamer zit, volledig afgesloten van de buitenwereld (tenzij het om een interview gaat, dan ben je met drie of vier). 

Eerder lichtvoetiger podcasts kan je wel gemakkelijk beluisteren terwijl je autorijdt, aan het schoonmaken bent of aan soep aan het koken bent. Zelfs al doe je dan andere dingen, toch is de podcast intiem. Je voelt je verbonden met de podcasthost.

Podcasts worden dus altijd maar populairder. Omdat wij als consumenten nu eenmaal graag veel keuze hebben, flexibel willen luisteren en op zoek zijn naar meer verbinding. Als je dus wilt dat jouw podcast geschikt is voor je doelgroep en je met je doelgroep wilt binden, dan kijk je voor je begint best welke podcasts populair zijn. Maar zelfs al is het onderwerp niet populair, dan nog kan je een succesvolle podcast lanceren in een kleine niche. 

Bron foto bovenaan artikel:  Franco Antonio Giovanella via Unsplash

Lees meer artikels:

Waarom zou ik een podcast maken?

Hoe plan je een podcast?

Waarom wachten om te starten?

Een simpele stappengids om te starten met een podcast

  • Welk materiaal te gebruiken voor je podcast
  • Hoe aan ideeën komen voor je podcast
  • Welke podcasthosting te gebruiken
Begin NU met deze gratis vijfdaagse e-mailcursus!
Je zal één e-mail per dag ontvangen gedurende 5  dagen. Je kan steeds uitschrijven.
>