0

Waarom zou ik een podcast maken?

Waarom zou ik een podcast maken?

Dat is een vraag die ik mezelf ook stelde. Dus ging ik voor ik startte op zoek waarom  het de moeite zou kunnen lonen om een podcast te beginnen.

Voordat ik je uitleg waarom je een podcast moet maken (ja, het is van moetens), eerst eventjes de droge cijfers en statistieken. Zodat je begrijpt hoe populair podcasts zijn en vooral hoeveel groeimarge er nog is. 

Hoeveel podcasts zijn er?

Er zouden zo'n 2.000.000 podcasts bestaan en 48 miljoen podcastafleveringen op het internet staan. Tenminste, dat zijn de cijfers van april 2021. Ondertussen zijn het er veel meer.  Als je bedenkt dat er 500 miljoen blogwebsites en 31 miljoen YouTubekanalen bestaan, dan begrijp je dat het groeipotentieel van de podcast nog groot is. En de cijfers stijgen nog elke dag. Aan jou om er een graantje van mee te pikken. Maar je vraagt je wellicht af: zijn er wel luisteraars voor een podcast?

De digimeter van 2021 heeft meer inzicht hoe de podcast in België beluisterd wordt. Twintig procent beluistert maandelijks een podcast, vooral in de leeftijdscategorie 25-54 jarigen, waarbij vooral Spotify het favoriet luisterplatform is (43%)

Podcast digimeter 2021

Als je weet dat er in de USA 62 % van de bevolking al naar een podcast geluisterd heeft, dan weet je dat de podcastmarkt in België enkel maar kan groeien. Statista verwacht in de USA een verdere groei (hieronder zie je de tabel van 2017 tot 2024) van 46 miljoen luisteraars in 2017 tot 100 miljoen luisteraars in 2024 of meer dan een verdubbeling. 

Aantal podcastluisteraars USA

Omdat België altijd een beetje achter komt wat technologische nieuwigheden betreft, mag je dus verwachten dat ook in België een verdubbeling van het aantal luisteraars mogelijk is. Lees ook dit blogartikel waarom mensen graag naar podcasts luisteren.

Maar waarom zou je nu een podcast beginnen?

Er zijn twee soorten redenen: private redenen en professionele redenen.

Private redenen om een podcast te beginnen

Ik heb hierboven nu wel private redenen geschreven, maar deze redenen gelden ook als je een zelfstandige bent met een eenmanszaak of een kleine onderneming hebt. Bij grote ondernemingen spelen private redenen minder, maar is het eerder een zakelijke beslissing.

Je hebt iets te vertellen 

Podcasting is gemakkelijk: je praat gewoon over het onderwerp waarvoor je een passie hebt, waar je een expert in bent of gewoon waaover je iets kwijt wilt aan de buitenwereld. Dit is een zeer persoonlijke manier van podcasten: je leert je publiek niet enkel iets, maar je krijgt ook begrip van je luisteraars die bijv. dezelfde hobby hebben, hetzelfde hebben meegemaakt. Je leert je luisteraars iets waar jij veel van weet. 

Volgens mijn persoonlijke mening heb je dit altijd nodig als je een leuke en mooie podcast wilt maken: je hebt meer plezier als je een podcast inspreekt als het gaat over iets dat je nauw aan het hart ligt. 

Naar een stem luisteren is ook persoonlijker dan dat je over iets schrijft. Je hebt een grotere connectie met je publiek.

Je wilt een persoonlijk merk opbouwen met je podcast

Een podcast is de manier om jezelf en je onderneming meer aandacht te geven. Mensen houden in deze digitale tijden van persoonlijke verhalen. Die kan je overbrengen via je podcast, waarbij je bijvoorbeeld een blik achter de schermen van je onderneming geeft.

Mensen die naar je luisteren, hebben het gevoel dat ze je kennen en zullen sneller geneigd zijn om iets an je te kopen. Je bent immers een 'kennis'. Zo'n podcast kan ook jobaanbiedingen, opdrachten of contracten opleveren. Want er zijn misschien weinig andere ondernemingen in je branche die een podcast bezitten.

Een podcast is gemakkelijk te maken

Voor een podcast heb je, in tegenstelling tot wat je denkt, niet veel materiaal nodig. Je kan zelfs met je smartphone een podcast opnemen. Het hoeft dus niet met een microfoon, mengpaneel of ander gesofisticeerd materiaal. Het is gemakkelijker dan een video maken. Een podcast kost ook minder tijd.

Je tekst voorbereiden, je podcast opnemen, editen en publiceren. Klaar is kees. Je moet er ook niet goed uit zien, je kan gewoon in je pyjama zitten en je moet niet naar de kapper, zoals bij een video. Je hebt maar één belangrijk instrument nodig: je stem.

Je kan veel vertellen in een podcast

In een podcast kun je veel vertellen op korte tijd. Een podcast van 40 minuten vraagt minder werk dan een video van 40 minuten waarvoor je nog geschikte beelden moet vinden. Denk maar eens na: wat kun je niet vertellen in 40 minuten in plaats van een lang blogartikel te schrijven waarvoor er 40 minuten nodig is om te lezen. Je kennisoverdracht is veel groter.

Je leert nieuwe vaardigheden door je podcast

Als je een podcast opneemt, moet je leren omgaan met audiofiles, met andere apparatuur (microfoon, software om op te nemen, ...). Je zal leren hoe je een audiofile moet bewerken, auteursvrije muziek zoeken, een tekst inspreken. Het zijn allemaal vaardigheden die je leert als je een podcast maakt en die een meerwaarde zijn in je professioneel leven. 

De opstartkosten voor een podcast zijn laag

Je kan gebruik maken van gratis websitebouwers voor je podcast (bijv. WordPress), je kan met een gratis programma opnemen (Audible), je kan gratis editen en promoten, je kan je podcast gratis lanceren op Spotify, Apple Podcasts, enzovoort... Je kan je podcast zelfs gratis laten hosten. Budget mag geen probleem zijn om een podcast te starten.

Je kan mensen interviewen waar je naar opkijkt

Veel podcasts bestaan uit interviews. Een podcast biedt de mogelijkheid om mensen te interviewen waarvan je dacht dat dit niet mogelijk is. Bekende ondernemers, podcasters, actueurs, ... Noem maar op, een podcast opent deuren voor een interview.

Podcast opname

Professionele redenen om een podcast te beginnen

Je kan opvallen in de menigte door een podcast te beginnen

Als je een podcast start, zul je opvallen in vergelijking met je collega's of concurrenten die niet podcasten. Je zult een ander publiek bereiken. Zeker als je waardevolle informatie deelt waardoor je expertise blijkt. Een podcast is dus een extra marketingtool buiten de normale marketing. En omdat de podcastmarkt nog maar in de startblokken staat, heb je met enig geluk veel groeimogelijkheden en marketingmogelijkheden, want je concurrenten zijn afwezig.

Je kan je content opnieuw gebruiken

Een podcast is een manier om content of informatie die je al eens gemaakt hebt, opnieuw te lanceren. Van een blogbericht, e-book, nieuwsbrief, video, kan je perfect een podcast maken. Luisteraars zijn niet de mensen die ook je blogs lezen.

Je kan geld verdienen met je podcast

Via een podcast heb je een nieuwe inkomstenbron. Want je kan daardoor een nieuwe klant vinden, een nieuw contract afsluiten, gevraagd worden een offerte te bezorgen. Als je ook nog in de beschrijving van je podcast links plaats voor je producten, diensten, een cursus dan heb je een nieuwe manier om mensen naar je website te lokken. Je kan ook gebruik maken van affiliatelinks om een extra centje bij te verdienen. En misschien wordt je wel gevraagd als spreker door je podcast.

Maar het is natuurlijk oké als je geen geld verdient met je podcast. Een podcast moet je zeker niet starten om geld te verdienen. Dat werkt niet. Een podcast moet je beginnen omdat je het graag doet. En vergeet vooral niet dat je informatie geeft in je podcast waar je luisteraars iets aan hebben. Dat je interessant blijft. 

Je kan contacten leggen

Door je podcast zal je contacten leggen met gelijkgestemde ondernemers en ondernemingen. Er kunnen samenwerkingen ontstaan. Je kan ook met klanten of leveranciers contact hebben door je podcast. Dat omdat je veel zichtbaarder bent en de mensen denken dat ze je kennen door je podcast.

Je zult je spreekvaardigheden verbeteren

Door je podcast zal je beter leren spreken. Want je moet nadenken over wat je zegt, maar ook hoe je iets zegt, hoeveel stiltes je laat vallen, letten op je uitspraak,... Je zal leren hoe je iets begrijpelijk kan overbrengen met alleen maar audio.

Je maakt je "merk" door te podcasten

Je podcast is een uithangbord voor je merk. Of jijzelf dat nu bent of jouw onderneming, het doet er niet toe. Voor de luisteraar ben jij de onderneming. Door je podcast voelen ze zich meer betrokken bij jou en je onderneming. Als ze ooit een product of dienst in je niche moeten aankopen, zullen ze sneller geneigd zijn om aan jou te denken.

Je kweekt geloofwaardigheid

Door je podcast kom je geloofwaardig en betrouwbaarder over. Jij bent de expert in jouw markt. Omdat je er nu eenmaal over podcast. Dan denken mensen sneller dat jij de expert bent. Zeker in vergelijking met je concurrenten die niet podcasten.

Je bent online meer aanwezig

Door te podcasten vergroot je jouw aanwezigheid online. Je bereikt meer mensen. Mensen die je anders misschien niet zou bereikt hebben. Uiteindelijk is een podcast ook promotie voor je onderneming en jezelf.

Er is minder concurrentie

Misschien één van de belangrijkste redenen: er is gewoon veel minder concurrentie bij het podcasten. Check maar eens voor jouw niche of markt hoeveel podcasts er bestaan.  Geen tot weinig. Het is niet omdat er geen podcast bestaat, dat er geen markt is of luisteraars zijn die naar jou willen luisteren.

Lees meer artikels:

Waarom houden mensen van het luisteren naar een podcast?

Waarom wachten om te starten?

Een simpele stappengids om te starten met een podcast

  • Welk materiaal te gebruiken voor je podcast
  • Hoe aan ideeën komen voor je podcast
  • Welke podcasthosting te gebruiken
Begin NU met deze gratis vijfdaagse e-mailcursus!
Je zal één e-mail per dag ontvangen gedurende 5  dagen. Je kan steeds uitschrijven.
>